An escape from the drums and barking.

Ikväll är det äntligen dags för semifinal nummer 1 i årets upplaga av Eurovision Song Contest, och här följer den enda guide du behöver.
 
Min favorit ikväll är Moldavien, som i år satsar på en av körtjejerna från fjolårets märkliga men charmiga bidrag om en trumpet. Framträdandet ser ut att ha finslipats lite jämfört med det i den nationella uttagningen - rymdmotivet på backdropen (älskar!) har blivit snäppet vassare, och dessutom har de uppdaterat klänningen som de lånat in från Azerbajdzjans Sabina Babayeva. Det här med lookalikes verkar för övrigt vara Moldaviens grej, förra året skickade de ju Colin Farrel och Edward Nortons gemensamma barn Pasha Parferny (som även har skrivit årets bidrag, och sitter och plinkar piano på scenen), och i år tycker jag att Aliona ser exakt ut som en blandning av Jean Grey från X-Men och mamman i Almost Famous. Hursomhelst, heja Moldavien!
 
 
En annan favorit är Nederländerna, som har valt att skicka Anouk (ni vet hon som hade en hit med låten Nobody's Wife på 90-talet). Till skillnad från många andra i kvällens semifinal (ja, Estland, Ryssland och Cypern, jag tittar på er) lyckas hon genomföra ett avskalat nummer utan att det blir trist, och är en sån jävla stjärna. Det är alltid lite knepigt med sådan här "svår" musik i Eurovision, men om Albanien lyckades förra året tror (och hoppas) jag att Nederländerna i år borde kunna hamna i final för första gången sedan 2004.
 
 
Men om en ska bortse från personlig smak är det helt klart Danmark som står ut som starkast i startfältet, och om de inte går vidare skulle det väl vara typ en av de största skrällarna i Eurovisions historia (som förmodligen skulle behöva orsakas av att Emmelie de Forrest äter upp ett spädbarn på scenen för att ens kunna inträffa).
 
Förutom detta kommer det även bjudas på dubstep-huvudvärk från både Slovenien och Montenegro (som för övrigt framför sitt bidrag i full astronautmundering), galna ögon och en överdos av handgester från en Litauisk kille i desperat behov av lite grooming, en tjej från Österrike som ser ut (och låter) som om hon är på väg till ett mellanstadiedisco anno 2002, några supersöta herrar från Kroatien som sjunger folkmusik, märklig Belgisk dans, Serbiens kvinnliga motsvarighet till EMD, vars framträdande är lite som ett musikalnummer en inte förstår, samt en Disneyprinessa från Ukraina som bärs in på scenen av världens längsta man och sjunger en hyllningssång till gravitationen. Ni hör ju, det kommer bli fantastiskt!
 
Och nu till det alla har väntat på - vilka går vidare till finalen? Så här tror jag:
 
Danmark
Ryssland
Ukraina
Nederländerna
Serbien
Moldavien
Irland
Vitryssland
Belgien
Kroatien
 
 
(Vill förresten utfärda en varning för Montenegro - det är ett bidrag som är precis sådär vedervärdigt att det skulle kunna knipa en finalplats, men jag hoppas innerligt att jag slipper se dem på lördag.)
 
Dagens låt: The Woodpile - Frightened Rabbit

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0